maandag 12 januari 2015

Eten met gevoel


 

We leven in een uitdagende tijd. Er is van alles, we kunnen alles, we zien, horen, proeven van alles. We worden de hele dag verleid om lekker te eten en het is ook nog eens gemakkelijk te krijgen. We hoeven er vaak niet veel voor te doen. Een pakje, kant en klaar en eten maar. Maar willen we gezond blijven is het belangrijk dat we ons begrenzen in al deze verleidingen. Bewust omgaan met eten is dan ook een thema van iedereen die in dit tijdperk leeft en gezond en gelukkig wil blijven.


Weten over eten is niet genoeg

We weten namelijk over het algemeen heel goed wat gezond voor ons is. Dieetboeken vol zijn er over geschreven. We moeten gewoon kiezen om de goede dingen op tafel te zetten veel groente en niet te snoepen, toch? Als het zo makkelijk was, waarom doen we dat dan niet?
Dit komt omdat wanneer je eet vanuit het denken, je wilskracht nodig hebt. We denken vaak dat wilskracht zo maar in te zetten is. Maar dat is niet zo. Wilskracht kost energie. En per dag heb je maar een emmertje wilskracht tot je beschikking. Als die op is, dan kun je de verleiding niet meer weerstaan en zul je iets in je mond gaan stoppen waar je later misschien spijt van krijgt.

 
impulsief eten is het andere uiterste
Het andere uiterste is eten zonder erbij na te denken. Impulsief eten. Dit gebeurt als we bijvoorbeeld voor de TV gaan eten en ons vol stoppen zonder dat we echt weet van hebben wat we in onze mond stoppen. Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld emotioneel eten. Wat bijvoorbeeld uit onderzoek blijkt is dat mensen geneigd zijn meer zoetigheid te eten om troost te vinden en meer zout eten wanneer ze boos zijn. Wanneer het impulsief eten nog grotere vormen aanneemt spreek je van verslaving. Ook dat komt (steeds) vaker voor in onze maatschappij.
 
impulsief versus weten
het jojo effect
Om controle te houden gaan mensen lijnen en diëten volgen. Deze controle houden we vaak maar een tijdje vast met het gevolg dat we naar het andere uiterste gaan en weer lekker ons volstoppen met de dingen die we ons zelf een tijd hebben ontzien. Het bekende jo-jo effect.
Eigenlijk zijn er dus twee uiterste. Controle (eten vanuit het weten) en Overgeleverd zijn (eten vanuit het doen). Wat beide kanten missen is eten met gevoel. En dit gevoel heb je juist nodig om gezond te eten. Een natuurlijk honger gevoel en een natuurlijk verzadigingsgevoel krijg je niet met een dieetboek. En ook niet als eten impulsief naar binnen stopt.


genieten
Er is nog een ander belangrijk aspect wat beide uitersten niet hebben, en dat is genieten. Eten heeft natuurlijk veel meer betekenis dat het tot je nemen van kilojoules, vitaminen en mineralen. Wanneer je echt van het eten geniet, eet je waarschijnlijk automatisch wat jou lichaam naar vraagt en eet je gezond.

------------------------------------------------------------------------------

 Hoe leer je meer met gevoel te eten?

langzamer

Je zult bewuster gaan eten wanneer je meer de aandacht en de tijd ervoor neemt. Bewust voelen vergt nu eenmaal dat het tempo eruit gaat.

zelf bereiden
Algemeen geldt als je ergens moeite voor moet doen om iets te bereiken wat je graag wilt, zal je van het resultaat veel meer genieten dan wanneer je er geen moeite voor hoeft te doen. Zo is het ook met eten. Wanneer je bewust met eten bezig bent, zelf kookt wat jij lekker vindt, zal je zeker meer van genieten. Vaak maken we te weinig tijd voor zo iets primairs als voor ons eigen eten zorgen. We kiezen voor gemak, maar daarmee ontnemen we ons ook het het echte genieten van eten.


verbondenheid voelen
Misschien op het eerst oog niet zo voor de hand liggend, maar wanneer je je verbonden voelt met de mensen om je heen, zal je ook makkelijker een natuurlijk honger of verzadigingsgevoel krijgen.
Je kunt jezelf namelijk pas echt ervaren en voelen wanneer je in contact staat met de mensen om je heen. Een mens kan dit niet in zijn eentje voor elkaar krijgen je hebt daar andere mensen voor nodig.
Vergelijk het met kietelen. Heb je jezelf ooit wel eens gekieteld en ben je toen in lachen uitgebarsten? Nee dus! Jouw lichaam herkent of je door je eigen hand of door andermans hand wordt aangeraakt.
Wanneer je je dus makkelijker weet te verbinden met mensen om je heen, zal je prettiger met mensen in je omgeving omgaan. Maar dus ook gezonder eten en meer genieten van eten. Twee vliegen in één klap dus! Hoe dat precies werkt staat in mijn volgende blog!





Workshop Eten met gevoel
Een workshop over bewuster eten en meer genieten

Wil je graag ervaren hoe het is om meer met gevoel te eten, kom dan naar de bijzondere Workshop

Datum: 4 februari 2015 19:30-21:30

Locatie: Henri Dunantlaan 6, Apeldoorn

Kosten: 17,50 (inclusief koffie/ thee en hapjes tijdens de workshop)

Je kunt je opgeven door een mail te sturen

-----------------------------------------------------------------------------------------



Vind je het leuk om regelmatig interessant nieuws en handige tips te ontvangen? Klik dan hier.















 

 






 



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten