dinsdag 13 januari 2015

Eten met gevoel (2)




Het tot je nemen van eten is wezenlijks iets anders dan benzine in een auto gooien. Ook al lijkt het soms wel zo dat we op deze manier met ons voedsel om gaan. Met als gevolg dat we niet echt proeven en ook niet voelen wat ons lijf nodig heeft of wanneer we nog wat meer of minder moeten eten. Eten is dan een gewoonte geworden, een noodzakelijk kwaad waar je eigenlijk zo weinig mogelijk energie of tijd aan wilt verspillen. Wil je eten met aandacht en gevoel zal je echt  'wakker' moeten zijn en je niet moeten gedragen als een machine die wat energie nodig heeft.

Wakker wordt je wanneer je verbinding hebt met de wereld en de mensen om je heen. Je voelt je aangesproken in wie je bent en wat je wilt. Om je wakker en verbonden te voelen zijn drie stappen onmisbaar. 1, de wereld binnen kunnen laten komen, 2. onderscheid kunnen maken tussen wat goed en niet goed voelt en 3. je zelf kunnen uiten.


stap 1
Kwetsbaar kunnen zijn door wat buiten gebeurt binnen te laten komen
Wanneer je de hele dag met een muur om je heen rondwandelt, komt er weinig binnen en zul je ook weinig kunnen beleven. Dit is een van de moeilijkste stappen. We vinden het over het algemeen helemaal niet makkelijk om onze kwetsbaarheid te accepteren en doen er van alles aan om onze kwetsbaarheid te verbergen.


stap 2Onderscheid kunnen maken of iets goed of niet goed voor jou voelt
Ieder mens is geboren met dit oerinstinct om het verschil te ervaren of iets goed of niet goed voelt. Wat doet de ander met jou? Hoe 'landt' iets van buiten bij jou? Wat voel je erbij? Het is eigenlijk heel simpel: iets voelt goed of niet goed. Je gaat ervan af of je wendt je zelf naar iets of iemand toe. Zo gauw we ons gevoel teveel willen duiden en snappen raken we vaak verstrikt in onze gedachten en verklaringen.


stap 3
Kwetsbaar durven zijn door jezelf te laten zienAls iets goed of niet goed voelt, durf je dan ook daar gehoor aan te geven. Durf je te gaan staan voor wie je bent. En kun je dat ook nog in afstemming met de ander doen? Ook hier hebben mensen vaak angst. We gaan vaak liever mee met wat van ons verwacht wordt dan dat we het risico lopen anders te zijn.


De drie stappen zijn weergegeven in onderstaande tekening. Als je problemen hebt gezond eten en genieten van eten, zit het vaak op een of meerdere stappen niet lekker. Ga bij jezelf eens na, welke stappen jij in meer of mindere mate goed kunt. En waar jou uitdagingen liggen

























Wanneer je bijvoorbeeld lastig vindt om kwetsbaar te zijn en je jezelf (misschien onbewust) achter een dikke huid of muur verschuilt, is het ook lastig om een natuurlijk verzadigings- of hongergevoel te ervaren (stap 1 is dan een uitdaging voor jou om aan te werken)

Vind jij het lastig om beslissingen te nemen of iets goed of niet goed voelt en makkelijk verstrikt raakt in de pro's en de con's, zul je het waarschijnlijk ook lastig vinden om op het gebied van eten te ervaren welke voedingsmiddelen voor jouw lijf gezond zijn. Je bent misschien geneigd om dieet boeken te volgen. Natuurlijk zijn er algemene regels voor gezonde voeding. Maar wat werkelijk voor jou goed is, kun je toch het beste zelf voelen. Het hangt van jou gestel en genetische eigenschappen af wat gezonde voeding voor jou betekent. Ook het moment van de dag is niet onbelangrijk. Zo zal de één niet gebaat zijn bij melkproducten maar de ander juist wel. Of heeft de één een gevoelige bloedsuikerspiegel en zal vaker wat willen eten, dan iemand die hier minder last van heeft. Zit je in een stressvolle periode in je leven, zal het nog belangrijker zijn te kiezen voor voedingsmiddelen die goed in jou lijf voelen.
Om hier in te groeien, neem je zelf voor dat je altijd een keuze hebt. Dus als iemand vraagt heb je zin in koffie of thee, nooit meer zeggen "Maakt niet uit"!




Workshop Eten met gevoel
Een workshop over bewuster eten en meer genieten

Wil je graag ervaren hoe het is om meer met gevoel te eten, kom dan naar de bijzondere Workshop

Datum: 4 februari 2015 19:30-21:30

Locatie: Henri Dunantlaan 6, Apeldoorn

Kosten: 17,50 (inclusief koffie/ thee en hapjes tijdens de workshop)

Je kunt je opgeven door een mail te sturen

-----------------------------------------------------------------------------------------



Vind je het leuk om regelmatig interessant nieuws en handige tips te ontvangen? Klik dan hier.





 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten