woensdag 5 februari 2014

Moeten en leuk blijven

Iets over onze wilskracht
Ik krijg vaak cliënten in mijn praktijk die van zichzelf van alles moeten. Stil zitten, niets doen, verwonderen, verwijlen. Het zijn van die dingen waar we vaak niet van kunnen genieten, althans niet al te lang. Als je nu eenmaal wat wilt in je leven, dan moet je er wat voor doen en dan kan het ook! Je hebt het zelf in de hand! Zelfbeheersing en wilskracht zijn van dingen die hoog gewaardeerd worden in onze maatschappij. Maar we worden er ook met z'n alle een beetje moe van!
Hoe zit dat met wilskracht? Hoe kun je er gebruik van maken zonder dat ten onder gaat in perfectionisme, controle en moe zijn?

Wanneer heb je wilskracht nodig? Wilskracht zet je in als je iets moet doen, terwijl je er eigenlijk diep van binnen geen zin in hebt. Gevoel en verstand zitten niet op een lijn.

Je hebt wilskracht elke dag nodig. Om op te staan als de wekker gaat. Om elke dag eten te koken, op te ruimen, af te blijven van lekker en minder gezond eten, noem maar op!  Belangrijk dat je er zuinig mee omgaat! Want jouw wilskracht is niet onbeperkt, je begint elke dag namelijk met een vers potje wilskracht dat gedurende de dag wordt leeg gesnoept.

Dus doe wat jij echt wilt!
Uit onderzoek blijkt dat succesvolle en gelukkige mensen het minst hun wilskracht inzetten. Dit komt omdat ze iets doen wat bij hun past. Als je teveel 'moeten' in je leven ervaart, vraag je dan af of je wel iets doet wat je echt wilt. Want iets doen waar jij achterstaat kost nu eenmaal veel minder energie, minder wilskracht.

Aanraken helpt je te vinden wat je echt wilt.
In mijn praktijk help ik mensen weer hun 'eigen drijfveren' te vinden in hen zelf. Wat je wezenlijk wilt zit  nu eenmaal niet in je hoofd, maar ergens anders in je lijf Door je lijf letterlijk te laten aanraken, maak je contact met jezelf en de ander en kom je er makkelijker achter wat jij echt wilt en waar jij voor staat. Wilskracht verandert meer in levenslust.


Ontwikkel gezonde rituelen die voor jou werken.
Succesvolle mensen zetten bewust hun wilskracht in om goede gewoontes te ontwikkelen.  Een handeling wordt een gewoonte wanneer  je het automatisch doet zonder erbij na te denken.  Naar de toilet gaan, blind typen, tandenpoetsen etc.  Een automatisme wordt op een andere plek in je brein geregeld en kost nauwelijks energie. Weet jij door herhaling en wilskracht een ritueel te bewerkstelligen, dan heb je op een gegeven moment die wilskracht daar niet meer voor nodig en kun je het weer inzetten voor iets anders. Het blijkt dat gemiddeld je iets 2 maanden moet volhouden, wil het in je lijf geïntegreerd zijn als gewoonte.


 
Running therapie in het Orderbos

Haptonomie Wei heeft in samenwerking met Xander Millen een programma ontwikkeld om een gezond ritueel in je leven in te bouwen. 26 februari start deze bijzondere rengroep in het Orderbos, Apeldoorn. Het doel van de runningtherapie is dat je een vaardigheid aangeleerd krijgt om liefst 2 tot 3 keer per week, zelfstandig 30 to 60 minuten invulling te kunnen geven aan hardlopen. Het unieke van deze groep is dat je dat leert op een 'haptische manier'. Het programma duurt 10 weken en heeft een opbouw zowel in belasting als in verdieping in het voelen van je eigen lijf. meer info





-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je het leuk om regelmatig interessant nieuws en handige tips te ontvangen? Klik dan hier.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten